logoSprawozdanie z realizacji przez Towarzystwo Wspierania Rodziny i Dziecka Alia Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 na terenie gminy Skoki

PODPROGRAM 2018 – efekty

Towarzystwo Wspierania Rodziny i Dziecka Alia z terenu województwa wielkopolskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Poznaniu realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

Pomoc żywnościowa trafiła do 969 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:
– 48,8492 ton żywności;
– 4687 paczek żywnościowych;
– 0 posiłków;

W ramach Podprogramu 2018 dla 969 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

  • Ekonomiczne – 2 spotkania dla  42 uczestników
  • Kulinarne – 2 spotkania dla 29 uczestników

Antoni Kasica