| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Jurek
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 9:21 am Temat postu: Gaz |
|
Ma to związek też z wątkiem o dymach nad Skokami, ale myślę że temat jest na tyle duży, że zasługuje na osobny wątek.
Wiem że to temat trudny bo kosztowny. Swego czasu zaprzepaszczony, ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Natomiast ciekaw jestem obecnego stanu zaawansowania i wszelkich informacji nt. realnych szans na sieciowy gaz w Skokach.
Czy może się zdarzyć że jakieś przepisy prawa zmuszą nas do rezygnacji z pieców węglowych i miałowych? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kajotem
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 9:56 am Temat postu: Brytyjczycy |
|
juz gdzieś w latach sześćdziesiątych zaczęli bardzo boleśnie odczuwać skutki opalania domów węglem. Dym węglowy, spaliny samochodów oraz słynna angielska mgła tworzyły toksyczna mieszankę która potrafi wisieć w powietrzu kilka dni i zabijać ludzi, zwłaszcza osoby cierpiące na choroby płuc czy alergie. Utworzyli nawet specjalne słowo będące połączeniem słowa smoke- dym oraz fog- mgła. Powstało doskonale niestety znane słowo smog.
Praktyczni Anglicy poradzili sobie stosunkowo prosto z problemem- opracowano metodę odgazowania węgla i zaczęto produkować paliwo do pieców domowych w postaci brykietów- coś w rodzaju koksu. Jednocześnie zakazano handlu węglem nieodgazowanym. Chcąc- nie chcąc nawet najwięksi malkontenci musieli sie przestawić na nowe paliwo bi innego nie mieli. I smog zniknął.
Dziś po odkryciu złóż gazu ziemnego pod dnem morskim maja swój gaz i "nie ma problema". My musimy poczekać, aż smog zacznie nas truć- może wtedy ruszymy głową! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kajotem
|
Wysłany: Czw Lip 24, 2008 3:36 pm Temat postu: Re: Gaz |
|
| Jurek napisał: | Ma to związek też z wątkiem o dymach nad Skokami, ale myślę że temat jest na tyle duży, że zasługuje na osobny wątek.
Wiem że to temat trudny bo kosztowny. Swego czasu zaprzepaszczony, ale nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Natomiast ciekaw jestem obecnego stanu zaawansowania i wszelkich informacji nt. realnych szans na sieciowy gaz w Skokach.
Czy może się zdarzyć że jakieś przepisy prawa zmuszą nas do rezygnacji z pieców węglowych i miałowych? |
Nie wziąłeś pod uwagę jeszcze jednej możliwości- a mianowicie cudu.
To najprostsze rozwiązanie. I być może cud nastąpi.
Właśnie dziś w III programie Polskiego Radia usłyszałem wiadomość, że badania geologiczne prowadzone w okolicach Poznania wykazały, że są tu duże- bo na 20 lat eksploatacji szacowane- złoża gazu o doskonałej jakości.
A jak wiadomo- badania te były prowadzone na terenach rozciągających się od Skoków do Swarzędza. Więc ja już czuje ten gaz. I widzę czyste powietrze nad Skokami |
|
| Powrót do góry |
|
 |
kajotem
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kajotem
|
Wysłany: Sro Sty 20, 2010 8:07 pm Temat postu: |
|
http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,7473168,Brytyjczycy_dobieraja_sie_do_gazu_pod_Poznaniem.html
Wciąż nie tracę nadziei, że gaz w naszej okolicy się także znajdzie. Autor notatki pisze, że ciągle trwa opracowywanie zebranych danych podczas badań sejsmologicznych, prowadzonych, jak donosiłem, także na naszym terenie.
Na zdjęciu maszyna do wywoływania drgań w skorupie ziemskiej, sfotografowana w lutym 2008 r. w lesie koło Łopuchówka |
|
| Powrót do góry |
|
 |
elektronik
|
Wysłany: Pon Lut 15, 2010 6:09 pm Temat postu: |
|
Czy ktoś może wie jak idą postępy z gazociągiem do Skoków?
Już jakiś czas temu Gazeta Wągrowiecka zapowiedziała sukcesywne podłączanie Skoków do sieci (w cenie ok. 1700zł) i widziałem, że jakaś rurka dobiła do pólnocnej granicy miasta.
Wniosek o podłączenie oczywiście złożyłem do Wlkp. Spółki Gaz., ale w odpowiedzi nie otrzymałem nic konkretnego, jedynie informację by czekać.
Jest to dla mnie dość ważna kwestia, bo w niedługim czasie będę musiał podjąć decyzję czym ogrzewać dom.
Barzdo proszę o odp. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
elektronik
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 1:59 pm Temat postu: |
|
Z tego, co udało mi się dowiedzieć, to niestety nie powinienem liczyć na podłączenie do sieci gazowej w tym i w przyszłym roku. Podobno chętnych na podłączenie jest zbyt mało.
Pozostaje mi wybór innego sposobu ogrzewania. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
skoczanka
|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 9:59 am Temat postu: |
|
No niestety plany gazyfikacji miasta są planami bardzo starymi i gdy pojawiły się one po raz pierwszy koszty tej inwestycji były nieporównywalnie mniejsze niz teraz stad małe zainteresowanie. Zreszta pisała o tym któras z naszych lokalnych gazet, że na spotkaniu z firmą i burmistrzem było sporo ludzi ale nikt nie zdecydował się na podjęcie decyzji by przejść na gaz. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
mimi
|
Wysłany: Pon Kwi 05, 2010 8:32 pm Temat postu: |
|
Życzę powodzenia z gazem, niech zakładają sobie teraz gaz Ci państwo którzy kilka lat temu tak bardzo byli przeciwni gazyfikacji miasta. Gdyby nie te sprzeciwy gaz byłby już dawno!!! Teraz są to ogromne koszty i ludzi najzwyczajniej na nie nie stać... a kiedyś było by i taniej i korzystniej...!!! |
|
| Powrót do góry |
|
 |
skoczanka
|
Wysłany: Pon Kwi 05, 2010 9:11 pm Temat postu: |
|
mimi masz racje, że gdyby gazyfikacja doszła do skutku pare lat temu podłączenie sie do sieci byłoby tansze..niestety nie zmieniłby sie fakt, że ceny gazu rosną z roku na rok o czym przekonują sie międzyy innymi mieszkańcy murowanej gośliny |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|